Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До відомого центру ліжникарства в Карпатах: Світлана Онищук відвідала село Яворів

Дата: 07.03.2024 15:23
Кількість переглядів: 60

Фото без опису
У мистецькій колисці Гуцульщини, селі Яворові, що у Косівській міській територіальній громаді, побувала голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Світлана Онищук. У рамках свого робочого візиту на Косівщину очільниця області навідалася до садиби «Валило» відомої у районі майстрині з ліжникарства Світлани Павлюк.

У Яворові делегацію з обласного центру зустрів директор регіонального центру народного мистецтва «Гуцульська гражда» Василь Лосюк.

Фото без описуДорогою до валила Василь Лосюк розповів гостям про Яворів як осередок ліжникарства та різьбярства на Гуцульщині, відомих майстринь-ліжникарок, які відроджують та своїми неперевершеними виробами пропагують гуцульське ремесло, довгий шлях карпатського ліжникарства до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, відомі священничі родини Окуневських та Кобринських, які проживали у Яворові.

На подвір’ї яворівської садиби, де ліжник валяють у спеціальній дерев’яній купелі, делегацію гостинно зустріла її власниця Світлана Павлюк. Тут майстриня продемонструвала гостям автентичну технологію виготовлення справжнього гуцульського ліжника: чесання вовни на дерґівках, прядіння та ткання. Майстриня також детально розказала про усі етапи, які проходить вовна до того, поки стане ліжником.

Фото без описуОсобливо вразило гостей саме валило: у такому приміщені, де ліжник відмочують бурхливими струменями води гірської річки, їм ще не доводилося бувати.

Світлана Онищук відзначила подякою обласної військової адміністрації заслуги Світлани Павлюк у збереженні традицій прадідівського ремесла майстерної роботи із овечою вовною.

Подяку обласної військової адміністрації Світлана Онищук також вручила ліжникарці Любові Гаврилюк. Обласну відзнаку передали дітям майстрині п’ятикласниці Діані та дев’ятикласнику Максиму.

Фото без описуВідома майстриня п. Любов Гаврилюк втратила на війні свого чоловіка Василя Гаврилюка, який мужньо став на захист Вітчизни та поліг смертю Героя у бою за нашу незалежність. Гірку втрату найдорожчої людині п. Любові допомагають пережити діти. У гурті, заручившись підтримкою один одного, жінка продовжує традиції унікального у своєму роді явища вівчарської культури та, нитка до нитки, з любов’ю, тче гуцульські ліжники під власним брендом «Файні ліжники з вовни».

У робочій поїздці на Косівщину голову Івано-Франківської облдержадміністрації Світлану Онищук супроводжували заступник голови облдержадміністрації Людмила Сірко, голова Косівської районної військової адміністрації Наталія Кучма, начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Тетяна Бойко.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора