Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Медичні попередження для споживачів тютюнових виробів та вимоги до їх упакування

Дата: 29.03.2024 10:15
Кількість переглядів: 26

Фото без опису
Основні принципи та напрямки державної політики щодо попередження куріння тютюнових виробів, зниження рівня їх вживання серед населення, обмеження доступу до них дітей, охорони здоров'я населення від шкоди, що завдається їхньому здоров'ю внаслідок розвитку захворювань, інвалідності, а також смертності, спричинених курінням тютюнових виробів чи іншим способом їх вживання, визначає Закон України «Про заходи щодо попередження  зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» (далі – Закон).

Важливим етапом імплементації директиви Єврокомісії 40/2014, яка передбачає комплекс заходів для захисту населення від шкоди тютюнових виробів», було внесення змін до Закону в частині медичних попереджень на упакуванні тютюнових виробів для куріння.

Вимоги до медичних попереджень на упакуванні тютюнових виробів для куріння визначені в стаття 12 Закону, а саме:

-  На кожній одиничній пачці та зовнішньому упакуванні тютюнових виробів для куріння зазначаються загальне попередження та комбіноване медичне попередження, що супроводжується відповідною кольоровою ілюстрацією, а також інформаційне повідомлення.

-  Загальне попередження, що складається з тексту: "Куріння вбиває - кидай курити зараз", розміщується у нижній частині однієї з бічних поверхонь одиничної пачки та зовнішнього упакування тютюнових виробів для куріння. Інформаційне повідомлення, що складається з тексту: "Тютюновий дим містить більше 70 речовин, здатних викликати захворювання на рак", розміщується в нижній частині іншої бічної поверхні. Загальне попередження та інформаційне повідомлення повинні мати ширину не менше 20 міліметрів.

-  На одиничних пачках тютюнових виробів для куріння у формі коробки з відкидною кришкою, при відкритті якої бічні поверхні розділяються на дві частини, загальне попередження та інформаційне повідомлення повністю розміщуються на більшій частині таких розділених бічних поверхонь. Загальне попередження розташовується у центрі верхньої поверхні, що є видимою, коли пачку відкрито. Бічні поверхні цього типу одиничних пачок повинні мати висоту не менше 16 міліметрів.

- Загальне попередження та інформаційне повідомлення мають покривати 50 відсотків поверхні одиничної пачки та зовнішнього упакування тютюнових виробів для куріння, на якій вони розміщені.

Комбіноване медичне попередження розміщується на одиничних пачках та зовнішньому упакуванні тютюнових виробів для куріння з дотриманням таких вимог:

1) містить одне з 14 текстових попереджень і відповідну кольорову ілюстрацію;

2) містить інформаційне повідомлення, передбачене частиною другою цієї статті;

3) покриває 65 відсотків зовнішньої передньої та задньої поверхонь одиничної пачки чи зовнішнього упакування;

4) містить однакове текстове попередження та відповідну кольорову ілюстрацію з обох боків одиничної пачки;

5) має висоту не менше 44 міліметрів та ширину не менше 52 міліметрів.

Одне з комбінованих медичних попереджень повинно бути розміщено на верхній поверхні одиничної пачки та зовнішнього упакування тютюнового виробу для куріння, а на поверхні одиничної пачки, на якій наклеєна акцизна марка, комбіноване медичне попередження розміщується у нижній частині. Медичні попередження розташовуються у тому самому напрямку, що й будь-яка інша інформація, розташована на поверхні одиничної пачки тютюнового виробу для куріння.

Наголошуємо:  КУРІННЯ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я!

У випадках, виявлення порушень норм антитютюнового законодавства, слід звертатися з письмовою заявою до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, вул.Берегова, 24, м.Івано-Франківськ або за тел.(0342)528398.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора