Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

В Івано-Франківську презентували новий загальнонаціональний проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату»

Дата: 13.04.2024 17:21
Кількість переглядів: 49

Фото без опису
Сьогодні в Івано-Франківську в конференц-залі готелю «Надія» презентували новий загальнонаціональний проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» для фахівців обласної, районних служб у справах дітей, обласного центру соціальних служб, центру зайнятості, департаменту соціальної політики, представників територіальних громад, центрів надання соціальних послуг та міжнародних організацій.

Фото без опису

У презентації взяли участь заступниця голови обласної державної (військової) адміністрації Людмила Сірко, директор департаменту реалізації державної політики у сфері сім’ї і Національної соціальної сервісної служби України Віктор Зелений, експерт з координації та розвитку послуг в громаді Всеукраїнського проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» Ольга Павлик, координаторка цього проєкту в області Світлана Бойко, в.о. начальника служби у справах дітей ОДА Марія Євчук, заступниця директора департаменту соціальної політики ОДА Уляна Миронюк, уповноважена з захисту прав дитини в Івано-Франківській області Євгенія Мнишенко, регіональна представниця Всеукраїнської ментальної програми «Ти як?» Лариса Підвербецька.

Фото без опису

Зауважувалося, що тисячі дітей, батьки яких потрапили у складні життєві обставини, потребують тимчасового влаштування. Патронат — це соціальна послуга, завдяки якій дітей влаштовують не до закладів, а в сім’ї професійних вихователів. Дитина перебуває там, поки її біологічні батьки долають скруту або на час пошуку нової родини. Таким чином діти залишаються у своїй громаді, можуть ходити до своєї школи чи дитячого садочку, зберігають контакти з родичами.

Фото без опису

Людмила Сірко розповіла про прикарпатські патронатні сім’ї: «Саме чотирнадцять патронатних сімей, які надають необхідний професійний догляд, виховують дітей, котрі тимчасово не можуть проживати у своїх родинах. Однак такої кількості патронатних вихователів вкрай мало. Жодний інтернатний заклад не може замінити дитині сім’ю. І щоби популяризувати саме таку послугу та збільшити чисельність патронатних сімей, в Україні впроваджуватиметься важливий проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату».

Фото без опису

У цьому проєкті візьмуть участь 184 громади з 21 області України, зокрема, десять прикарпатських.

До липня 2025 року вони отримуватимуть необхідну матеріальну, інформаційну та консультаційну підтримку. А експерти проєкту проводитимуть навчання для підвищення професійної компетентності спеціалістів служб у справах дітей, фахівців з соціальної роботи, психологів, членів міждисциплінарних команд. Також громадам допоможуть організувати заходи з популяризації патронату і розвитку сімейних форм виховання.

Довідково

Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» реалізовується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) UNICEF Ukraine, Партнерством «Кожній дитині», Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою. України, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Ти як?

Координаційний центр КМУ / Mental Health UA


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора