Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Український мартиролог ХХ століття: на Івано-Франківщині опрацювали архівні кримінальні справи репресованих

Дата: 17.04.2024 15:54
Кількість переглядів: 36

Фото без опису
17 квітня минає 33 роки з часу ухвалення Верховною Радою на той час УРСР Закону «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

Одним з перших опрацьовувати відомості з архівно-слідчих кримінальних справ завершив Державний архів Івано-Франківської області: провівши величезний обсяг робіт з документами, дотичними до політичних репресій, інформацію про репресованих осіб надіслали до бази «Український мартиролог ХХ століття».

Довідково. Український мартиролог ХХ ст. – це інформаційно-пошуковий інтернет-проєкт, розміщений на офіційному вебпорталі Державної архівної служби України, база даних якого містить стислу інформацію про постраждалих від репресій 1920–1950-х років: фотопортрет або кілька фотографій (за наявністю), ім’я особи та коротка характеристика роду занять, дати життя, відомості щодо реабілітації, посилання на архів, де зберігаються архівно-слідчі справи та інші дотичні матеріали.

«Український мартиролог ХХ ст.» був презентований Головою Державної архівної служби України Анатолієм Хромовим 6 листопада 2020 року під час прес-конференції в Укрінформі.

База даних зазначеного проєкту, яка постійно поповнюється новою інформацією, є загальнодоступною і забезпечує централізований інтелектуальний доступ до архівних документів про політичні репресії на найпершому інформаційному рівні просто з мережі Інтернет.

Інформаційно-пошуковий проєкт був заявлений у Міжнародній раді архівів як інтегральна частина великого міжнародного проєкту ЮНЕСКО зі створення електронної енциклопедії «Порушення прав людини: міжнародний довідник архівних джерел», започаткованого 2004 року.

З переліком справ репресованих на Івано-Франківщині можна ознайомитися за посиланням https://archives.gov.ua/um.php?a=33


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора