Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У Рожнівському ліцеї дітей навчали основам тактичної медицини

Дата: 18.04.2024 21:40
Кількість переглядів: 45

Фото без опису
Тренінг з домедичної медицини провели для учнів старшої школи Рожнівського ліцею «Гуцульщина» імені Федора Погребенника Рожнівської сільської ради: дітям розповідали як швидко ідентифікувати травми, які можуть стати причиною запобіжних смертей на полі бою.

Фото без опису

Основам наданням комплексної допомоги пораненому дітей навчали за алгоритмом M.A.R.C.H., який використовується для встановлення пріоритетів та керування лікуванням поранених у тактичних і бойових ситуаціях.

Фото без опису

Навчання для школярів проводили військовий лікар Юрій Козоріз, медик Святослав Найда та рятувальник-реабілітолог Вікторія Демчук. Професійні лектори ознайомили слухачів із способами усунення масивної кровотечі, розповіли як оцінити дихальні шляхи пацієнта та виявити респіраторні проблеми, дати оцінку кровотоку, розпізнати гіпотермію та лікувати травми голови пораненого.

Фото без опису

Тренінг з домедичної медицини організували офіцери Цивільно-військового співробітництва 102-ої окремої бригади територіальної оборони Євген Волков та Григорій Опарик за сприяння керівника штабу територіальної оборони Косівського району Михайла Мартищука.

Семінар відвідали також в.о. голови Косівської районної військової адміністрації Василь Жмендак, Рожнівський сільський голова Сергій Радиш, представники місцевої влади та освітяни.

До слова, акронім M.A.R.C.H. означає:

М – Massive bleeding (масивний крововилив)

А – Airways (дихальні шляхи)

R – Respiration (дихання)

С – Circulation (циркуляція)

H – Hypothermia (гіпотермія)

Найголовніше правило тактичної медицини - той, хто надає допомогу, завжди підозрює найгірше.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора