Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Сформувати для ветеранів та ветеранок дорожню карту повернення на робоче місце. Зрозумілий протокол дій для усіх учасників процесу з урахуванням особливостей кожної окремої території.

Дата: 06.05.2024 10:06
Кількість переглядів: 45

Фото без опису
Координаційний центр КМУ / Mental Health UA визначив таку мету для чергового Дня спільнодії, що відбувся у двадцяти областях України.

Заходи організували обласні військові адміністрації та регіональні координатори Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? - ініціативи першої леді Олени Зеленської.

До участі були запрошені ключові роботодавці, представники бізнесів, Центрів зайнятості, Державної служби з питань праці, соціальної сфери, профспілок, навчальних закладів, громадських організацій.  

«Кожен працедавець має знати, як гідно зустріти та допомогти ветерану повернутися на своє робоче місце. Наразі ще багато прогалин, тому ми ініціювали велику розмову на регіональному рівні на цю тему між усіма стейкхолдерами. Не просто обмінятися думками, а напрацювати спільний порядок дій, що матиме практичне застосування», - наголосила керівниця Координаційного центру Оксана Збітнєва.  

До проведення Днів спільнодії «Повернення ветерана на робоче місце» долучились понад 1000 учасників. Для систематизації наявних умов, проведено онлайн-опитування на тему: «Маршрут повернення ветерана на роботу».

«Ми готові пристосовуватися», «У нас вже є програми підтримки», «Ми чекаємо на своїх, але готові прийняти й інших» - для мене це головні тези діалогу з представниками бізнесу, роботодавцями. Це була своєрідна фокус-група. Наступна зустріч буде вже з детальним вивченням гайдів та кейсів роботи з ветеранами  конкретних підприємств», - заявив заступник керівника Чернігівської ОДА Іван Ващенко.

 Обговорили як готувати колективи, як запроваджувати належні умови для адаптації ветеранів. Особлива увага була приділена створенню безбар’єрних просторів для працевлаштування людей з інвалідністю. Представники сфери освіти представили свої програми навчання для колишніх учасників бойових дій.

«Освіта і перекваліфікація ветеранів та ветеранок - елемент їх успішної реінтеграції. Варто памʼятати, що до цього процесу потрібно готувати весь колектив. Вже спостерігаємо позитивну тенденцію - бізнес активно відкриває можливості для працевлаштування ветеранів», - впевнений перший заступник керівника Закарпатської ОДА Мирослав Білецький.

В рамках заходів роботодавцям представлено довідник «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія», що створено в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? - ініціативою першої леді Олени Зеленської. Це видання доступно на платформі Програми за посиланням: https://howareu.com/

«Івано-Франківська область - серед лідерів в Україні щодо працевлаштування ветеранів та отримання позитивних висновків надання грантів. Так, цього року на Прикарпатті державну підтримку для бізнесу отримав 21 учасник бойових дій. Завдяки грантовій програмі вдалося створити близько півсотні нових робочих місць, - поділилася Світлана Онищук.

«Чи потрібна допомога ветеранам? Однозначно так. Сьогодні наш обов’язок зосередитися на тому, щоб наші захисники мали можливість працевлаштування, яке було б комфортним і адаптованим до їхніх потреб», – зауважила регіональна координаторка в Житомирській області Ірина Гладка.

Під час обговорень визначили, що в кожній області, в кожній громаді має бути спільний алгоритм дій та ветерани й ветеранки мають отримувати вичерпні відповіді на питання куди звертатися стосовно пошуку роботи, де можна отримати гранти на започаткування власної справи, як проходити перекваліфікацію, де знайти послуги з ментального здоров’я.  

«Наше суспільство має готуватися й створити всі належні умови, аби ветерани могли повернутися до цивільного життя з травматичним досвідом, який вони отримали, виконуючи бойові завдання. Навіть якщо вони мовчать і не говорять про це», - зазначила заступниця голови Волинської ОДА Мирослава Якимчук.

#тияк

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора