Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Всесвітній день боротьби з астмою

Дата: 07.05.2024 14:33
Кількість переглядів: 23

Фото без опису
Всесвітній день боротьби з астмою (World Asthma Day) – щорічний захід, який проводиться в перший вівторок травня під егідою Глобальної ініціативи по боротьбі з астмою за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), що вперше був проведений у 1998 році, і з кожним роком стає однією з найважливіших подій, присвячених астмі. У Всесвітній день боротьби з астмою в країнах по всьому світу відбудуться  заходи  з підвищення обізнаності  щодо триваючої і зростаючої захворюваності та смертності від астми, яких можна уникнути.

Бронхіальна астма — це захворювання, яке характеризується хронічним запаленням дихальних шляхів та наявністю респіраторних симптомів: постійне свистіння в грудях відчуття задишки, помітне відчуття стискання чи тиску в грудях, кашель. Ці симптоми можуть змінюватися за часом та інтенсивністю і поєднуються з варіабельною обструкцією дихальних шляхів.

Життя з астмою може бути повноцінним. Контроль за симптомами - головна мета лікування астми.

 Основні ознаки бронхіальної астми:

• наявність денних симптомів бронхіальної астми частіше ніж 2 рази на тиждень
• наявність нічних симптомів бронхіальної астми
• потреба у додатковому застосуванні лікарських препаратів для лікування симптомів
• поява симптомів або необхідність додаткового застосування ліків при фізичному навантаженні

Як контролювати захворювання?

1. Не рідше одного разу на рік проходьте огляди у свого сімейного лікаря навіть коли почуваєтеся добре і немає проблем з диханням. Відвідавши лікаря, Ви маєте отримати письмовий план дій щодо астми, щоб ви чітко знали як діяти, коли ваша астма погіршується.
2. Переконайтеся, що ви знаєте, як користуватися своїм інгалятором правильно, і використовуйте його так часто, як рекомендує лікар. Інгалятор – це засіб доставки ліків в бронхи, який є основним в лікуванні бронхіальної астми і містить профілактичні препарати , що захищають легені та запобігають нападам астми.

3. Мінімізуйте вплив так званих тригерів — це фактори, які можуть провокувати появу симптомів, загострення захворювання. Найчастіше тригерами виступають інфекції (частіше вірусні), алергени, аерополютант. В силу пацієнта врегулювати харчування, виключивши харчові алергени, створити умови вдома, які зменшують контакт з пилом. І звичайно, пацієнт з бронхіальною астмою і куріння – речі несумісні.

Запорукою успішного лікування бронхіальної астми є дисципліноване дотримання всіх рекомендацій, призначень лікаря, самоконтроль, освіта та самоосвіта.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора