Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Всесвітній день безпеки харчових продуктів

Дата: 07.06.2024 14:37
Кількість переглядів: 83

Фото без опису
У грудні 2018 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією A/RES/73/250 проголосила 7 червня Всесвітнім днем безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day). День встановлено з метою привернення уваги держав до проблем здорового харчування населення, а також якості вироблених харчових продуктів.

Небезпечні продукти харчування, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, є причиною більш 200 різноманітних хвороб – від діареї і до онкологічних захворювань, повідомляють у Центрі громадського здоров’я.

За оцінкою ВООЗ майже кожна десята людина в світі, стали жертвами вживання неякісних харчових продуктів. 420 000 людей щорічно помирають з причини вживання небезпечних харчових продуктів. 40% хвороб харчового походження приходиться на дітей віком до п’яти років – в середньому налічується 125 000 випадків смерті.

Безпека харчових продуктів важлива на всіх етапах від виробництва та збору врожаю, перероблення, зберігання, розподілу, аж до приготування та споживання їжі. Виробники й реалізатори продуктів харчування мають дотримуватися низки правил, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я.

В Україні розроблена нормативно-правова база, що регулює процеси надання якісних та безпечних продуктів споживачам. При виборі харчових продуктів варто обов’язково звертати увагу на зовнішній вигляд товару, упаковку, а також на маркування та інформацію про продукт, яка зазначена виробником.

НАССР — важливий інструмент для контролю безпеки харчування. Він охоплює багато різних аспектів: вимоги до стану приміщень, де зберігаються або готуються продукти, чистоту поверхонь, гігієну персоналу, зберігання та транспортування та багато іншого. Виробники мають дотримуватися принципів НАССР, а також різні установи, адміністрації закладів освіти тощо, вони повинні впроваджувати та постійно підтримувати функціонування принципів системи HACCP на харчоблоках.

Ще одним документом, що стосується безпеки харчових продуктів, є CODEX ALIMENTARIUS. Це міжнародні стандарти, методичні вказівки, норми та правила, що забезпечують безпеку та якість харчових продуктів. Він містить положення про гігієну харчових продуктів, харчові добавки, залишки пестицидів і ветеринарних лікарських препаратів, маркування та методах аналізу і відбору проб, контроль та сертифікацію імпорту та експорту харчових продуктів.

Держава бере на себе зобов’язання забезпечити кожній людині право отримати або безпечні харчові продукти в продажу, або безпечні страви та харчові послуги в громадському харчуванні. Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник.

При виборі харчових продуктів варто обов’язково звертайте увагу на:
- зовнішній вигляд товару та упаковку,
- склад продукту та наявність алергенів,
- термін придатності, дату виробництва або фасування,
- умови його зберігання під час реалізації;
- назва оператора ринку, який виготовив продукт, місце знаходження потужностей, для імпортованих продуктів – назва та адреса імпортера;
- інструкція з використання, приготування;
- маркування та інформацію про продукт, яка зазначена виробником.
Брак інформації на фасованій продукції дає підставу замислитися про те, чи дотримується виробник чинного законодавства України, та чи можна йому довіряти.
Будьте здорові та дбайте про себе та своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора