Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Феромонні пастки – ефективний метод боротьби із шкідниками

Дата: 25.06.2024 10:53
Кількість переглядів: 91

Фото без опису
На теперішній час, коли починають все більше звертати увагу на екологію довкілля і виробництво екологічно чистої продукції сільського господарства багато сільгоспвиробників цікавляться найбільш безпечним засобом захисту від шкідників – феромонними пастками

Феромонна пастка – абсолютно екологічно безпечний пристрій для визначення поширення та динаміки чисельності того чи іншого шкідника. Вона складається з хімічної принади та картонного або пластмасового корпусу, на який нанесено тонкий шар ентомологічного клею. Хімічна принада (0,1-2 мг) є синтетичним аналогом природного феромону самиць. Синтетичний феромон – надзвичайно летка сполука, яка повністю випаровується з принади за 30-40 днів. Застосування феромонних пасток для виявлення і спостереження за розвитком шкідників відрізняється простотою, безпечністю та ефективністю їх застосування, вони дозволяють оперативно і вчасно прогнозувати появу шкідливої стадії фітофагів, контролювати динаміку чисельності та приймати рішення щодо оптимальних строків і обсягів проведення захисних заходів. Однією з важливих переваг феромонного моніторингу є вчасність виявлення карантинних та шкідливих організмів. В Україні феромонні пастки широко застосовуються для виявлення, локалізації і знищення вогнищ регульованих шкідливих організмів; виявлення інших шкідливих організмів. Як свідчить практика, застосування феромонного моніторингу для нагляду за розвитком шкідників дає змогу на 20-30 % зменшити хімічні обробки, та підвищити продуктивність праці на 75 %, а собівартість робіт знизити на 70 %. Якщо є можливість вибрати безпечний засіб захисту рослин від шкідників, завжди варто віддавати перевагу варіантам без неприємних наслідків, наприклад:

Дельтовидна пастка

 http://kh-consumer.gov.ua/wp-content/uploads/2020/06/1-1.jpg
Використовується для відлову картопляної молі, південноамериканської томатної молі, капрового жука, персикової плодожерки, АБМ, лісового похідного шовкопряда, яблуневої плодожерки, сливової плодожерки, східної плодожерки, гронової листокрутки, яблуневої молі, совок.

Пастка клейова

http://kh-consumer.gov.ua/wp-content/uploads/2020/06/2.jpg
Жовта — для відловлювання тютюнової білокрилки, середземноморської плодової мухи, західного кукурудзяного жука;
Блакитна — для відловлювання західного квіткового трипсу.

 Бар’єрна пастка

http://kh-consumer.gov.ua/wp-content/uploads/2020/06/3.jpg
Для відлову смолівки кедрової, великого модринового короїда, китайського вусача
Пастки з феромонним диспенсером потрібно вивішувати в сонячних місцях на краю деревостану перед очікуваним терміном льоту.

Державний інспектор
Держпродспоживслужби
в Івано-Франківській області
Заячук Д.Д.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора