Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Для чого Україні інклюзивний ринок праці

Дата: 08.07.2024 08:42
Кількість переглядів: 61

Фото без опису
Перед Україною стоїть низка демографічних викликів. 

Через війну, міграцію, низький рівень народжуваності та зменшення тривалості життя, населення на підконтрольній Україні території скоротилося до 31 млн, ще 4,1 млн осіб проживають на ТОТ, близько 3,5 млн - перебувають у країнах ЄС та Північної Америки. Скорочення населення може тривати й далі, якщо не буде вжито заходів.

Найефективнішою політикою протидії цьому є створення комфортних умов для життя в Україні. Наприклад,  доступне житло, якісна громадська інфраструктура, безпечне середовище, соціальна згуртованість населення, інклюзивний ринок праці. Це сприятиме залученню та утриманню талантів, заохоченню народжуваності й підвищенню загального добробуту. 

Водночас Україна має велику кількість громадян, які є виключеними з ринку праці. 

Щонайменше  1 млн людей з інвалідністю часто мають бажання працювати, але не мають можливості це робити. Те ж саме стосується близько 700 тис. внутрішньо переміщених осіб, людей старшого віку та ветеранів, які будуть повертатися з війни. 

Тому інвестиції в людей всередині країни — найдієвіший шлях до вирішення проблем з нестачею робочих рук тут і зараз. Для цього бізнес має переглянути політику підбору та найму, прибрати ейджизм, створювати безбар'єрні офіси для людей з інвалідністю, запроваджувати програми навчання та перенавчання працівників.

Про це, а також розроблений проєкт Стратегії демографічного розвитку України до 2040 року Дарина Марчак, перша заступниця Міністра соціальної політики України, розповіла на заході Європейської Бізнес Асоціації «Роботодавці та майбутнє людського капіталу в Україні».  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора