Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Профілактика авітамінозу

Дата: 04.11.2024 16:33
Кількість переглядів: 82

Фото без опису
Авітаміноз — це стан, за якого в організмі не вистачає одного або кількох вітамінів. Зазвичай він буває двох видів:

  • первинний авітаміноз — коли вітаміну не вистачає через недостатнє надходження з їжею або він погано засвоюється в кишечнику;
  • вторинний авітаміноз — коли нестачу вітаміну провокує підвищена потреба в ньому, якщо організм надмірно витрачає цей вітамін або є проблеми із засвоєнням вітамінів травною системою. Здебільшого це пов’язано з хронічними захворюваннями, стресом, несприятливим навколишнім середовищем або ліками.

 

Симптоми авітамінозу залежать від того, якого саме вітаміну не вистачає і як довго триває цей дефіцит. Серед загальних симптомів:

  • зниження апетиту й втрата ваги;
  • слабкість, в’ялість, втомлюваність, зниження працездатності;
  • дратівливість, депресія, порушення сну;
  • погіршення стану шкіри (сухість, лущення, тріщини);
  • випадіння волосся, ламкість нігтів;
  • кровоточивість ясен, кровоносних судин;
  • анемія, зниження імунного захисту;
  • погіршення зору і світлобоязнь;
  • порушення менструального циклу в жінок.

Уникнути авітамінозу допоможе продуманий раціон, який включає не тільки продукти, що є джерелом вітамінів, але й ті, що необхідні для засвоєння. Крім того, неправильне приготування та зберігання їжі руйнує корисні мікронутрієнти.

Наступні правила допоможуть максимально зберегти вітаміни в їжі:

- готуйте страви самостійно, не купуйте вже приготовлені, так ви зможете гарантувати їхню свіжість;

- відмовтеся від вживання фастфудів, консервованих продуктів;

- не тримайте заморожені продукти довго в холодильнику, готуйте частіше;

- під час смаження втрачається близько 50% вітамінів, що містяться в продуктах, тому вибирайте приготування на пару, тушкування, запікання, варіння;

- овочі кидайте в киплячу воду, використовуйте мінімальну термообробку;

- варіть і тушкуйте в невеликому об'ємі рідини, щоб не зливати відвар, наповнений вітамінами;

- не переварюйте продукти, свіжоморожені овочі та фрукти готуйте відразу після миття, не розморожуючи;

 

- їжте овочі та фрукти по можливості свіжими та повністю, не нарізайте їх заздалегідь;

- їжте фрукти зі шкіркою (якщо впевнені в їхній біоякості), тому що вона містить біофлавоноїди, що підсилюють дію вітамінів;

-замість консервованих овочів надавайте перевагу квашеним. Так відбувається процес молочнокислого бродіння, накопичується мікрофлора, яка корисно впливає на кишківник і допомагає організму виробити деякі вітаміни.

Для профілактики авітамінозу також необхідно часто гуляти на свіжому повітрі, виконувати прості фізичні вправи, які зміцнюють здоров’я і покращують загальне самопочуття. Не варто забувати про повноцінний відпочинок і достатню кількість сну.

Будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора