Профілактика авітамінозу
Авітаміноз — це стан, за якого в організмі не вистачає одного або кількох вітамінів. Зазвичай він буває двох видів:
- первинний авітаміноз — коли вітаміну не вистачає через недостатнє надходження з їжею або він погано засвоюється в кишечнику;
- вторинний авітаміноз — коли нестачу вітаміну провокує підвищена потреба в ньому, якщо організм надмірно витрачає цей вітамін або є проблеми із засвоєнням вітамінів травною системою. Здебільшого це пов’язано з хронічними захворюваннями, стресом, несприятливим навколишнім середовищем або ліками.
Симптоми авітамінозу залежать від того, якого саме вітаміну не вистачає і як довго триває цей дефіцит. Серед загальних симптомів:
- зниження апетиту й втрата ваги;
- слабкість, в’ялість, втомлюваність, зниження працездатності;
- дратівливість, депресія, порушення сну;
- погіршення стану шкіри (сухість, лущення, тріщини);
- випадіння волосся, ламкість нігтів;
- кровоточивість ясен, кровоносних судин;
- анемія, зниження імунного захисту;
- погіршення зору і світлобоязнь;
- порушення менструального циклу в жінок.
Уникнути авітамінозу допоможе продуманий раціон, який включає не тільки продукти, що є джерелом вітамінів, але й ті, що необхідні для засвоєння. Крім того, неправильне приготування та зберігання їжі руйнує корисні мікронутрієнти.
Наступні правила допоможуть максимально зберегти вітаміни в їжі:
- готуйте страви самостійно, не купуйте вже приготовлені, так ви зможете гарантувати їхню свіжість;
- відмовтеся від вживання фастфудів, консервованих продуктів;
- не тримайте заморожені продукти довго в холодильнику, готуйте частіше;
- під час смаження втрачається близько 50% вітамінів, що містяться в продуктах, тому вибирайте приготування на пару, тушкування, запікання, варіння;
- овочі кидайте в киплячу воду, використовуйте мінімальну термообробку;
- варіть і тушкуйте в невеликому об'ємі рідини, щоб не зливати відвар, наповнений вітамінами;
- не переварюйте продукти, свіжоморожені овочі та фрукти готуйте відразу після миття, не розморожуючи;
- їжте овочі та фрукти по можливості свіжими та повністю, не нарізайте їх заздалегідь;
- їжте фрукти зі шкіркою (якщо впевнені в їхній біоякості), тому що вона містить біофлавоноїди, що підсилюють дію вітамінів;
-замість консервованих овочів надавайте перевагу квашеним. Так відбувається процес молочнокислого бродіння, накопичується мікрофлора, яка корисно впливає на кишківник і допомагає організму виробити деякі вітаміни.
Для профілактики авітамінозу також необхідно часто гуляти на свіжому повітрі, виконувати прості фізичні вправи, які зміцнюють здоров’я і покращують загальне самопочуття. Не варто забувати про повноцінний відпочинок і достатню кількість сну.
Будьте здорові!